علي ماه فروزي گفت: همچنين پس از کاوش در بخشهاي زيرين معماري مسکوني اين جوامع مشاهده شد که هنوز تدفين کودکان در بخش زيرين خانههاي مسکوني انجام ميشده است.
به گفته اين باستان شناس: با توجه به آزمايشات انجام شده به اين نتيجه رسيديم که در بخشهاي زيرين لايههاي هزاره چهارم و اوايل هزاره چهارم، اعتقاد به تدفين کودکان در بخشهاي زيرين خانههاي مسکوني رايج بوده است.
وي با اشاره به اين که آزمايشهاي انجام شده مورد تاييد دانشگاه اکسفورد نيز قرار گرفته است اظهار داشت: همچنين با آثار تدفين بسيار گسترده مربوط به هزاره اول و دوم روبرو شديم که بيشتر اين تدفينها به ترتيب مرد، کودک و زن بودند.
سرپرست پروژه غارها و محوطههاي پيش از تاريخ گوهر تپه اضافه کرد: همراه اين تدفينها علاوه بر ظروف سفال، خنجر و جنگ افزار، اشياء تزئيني شامل گردن بند، گوشواره و دستبند نيز مشاهده شد.
ماه فروزي با بيان اين که از نظر مطالعات باستان شناسي اين سوال مطرح ميشود که چرا تعداد مرگ و مير زنان کم بوده است ادامه داد: به نظر مي رسد اين تدفينها مربوط به ساکنان اصلي گوهر تپه نبوده و آنها از جاي ديگري آمده باشند.
وي تصريح کرد: زماني که مردها و کودکان در منطقه دشت بوده اند زنان سرور اصلي در محيطهاي هزاره اول و دوم بوده و کوهستان استقرار اصلي آنها بوده است.
به گفته وي تعداد تدفينهاي مطالعه شده 30 مورد اعلام شده اما احتمال ميرود تعداد تدفينها به 200 مورد نيز برسد.
وي با بيان اين که خوشبختانه مطالعات انسان شناسي نتايج مثبتي را در پي داشته به طوري که با گونههايي از بيماريهاي رايج منطقه شمالي ايران که هنوز نيز رايج است برخورد کرديم خاطرنشان کرد: برخي از اين بيماريها نوعي بيماري انگلي خوني است که تا حدودي شناسايي شده است.
ماه فروزي تصريح کرد: هدف از کاوشهاي انجام شده در محوطه باستاني گوهر تپه، بدست آوردن تحولات در بخش اقتصادي و اجتماعي سياسي جوامع آن دوران درحاشيه درياي خزر با تکيه بر نتايج کاوشهاي گوهر تپه است.
سرپرست پروژه غارها و محوطههاي پيش از تاريخ گوهر تپه با اشاره به اين که امسال در در فصل بعدي کاوش، بخشهاي مختلف توسط هياتهاي مختلف کاوش ميشود تاکيد کرد: در کاوش پيش رو، به دنبال مراکز حکومتي و احيانا\"مراکز مذهبي که ساختار اجتماعي و اقتصادي را براي ما بازگو ميکنند، هستيم.
وي با بيان اين که در پلان کلي نقشههاي ماهواره اي اطراف گوهر تپه، قرارگيري بخشي از برج يا حصار اطراف شهر مشخص خواهد شد افزود: نتايج اين موضوع تا پايان فصل کاوش مشخص ميشود.
به گفته ماه فروزي: احتمالا\" براي ساير مطالعات زير بنايي نقشههاي ماهوارهاي، با تعيين معماريهاي بزرگ در گوهر تپه روبرور هستيم.
وي درپايان اظهار اميدواري کرد: اميد است با انجام مطالعات هيات باستان شناسي، رژيم غذايي ، جانورباستان شناسي، گياه باستان شناسي و نيز، بازسازي محيط هاي جانوري گياهي اوائل هزاره چهارم تا هزاره اول قبل از ميلاد نتايج خوبي براي مطالعات انسان شناختي محلي (پزشکي روز) بدست آيد./118
انتهای پیام/